Wednesday, 26 December 2018

Final Year Project (FYP) Part 1 [Pilih Tajuk & Supervisor]

Ok. And Hi.

Agak eksaited sebenarnya nak tulis pasal ni. Aku sangat terhengen nak berbagi kisah ‘penderitaan’ aku dengan kau orang. Serius tak tipu, FYP buat aku suffer. Hehe! First of all, ada banyak part. Jadi part ni aku nak cerita gitu- gitu je. Misalnya, sistem pilih tajuk dan supervisor (SV) FYP.

Tips Pilih Tajuk dan Supervisor FYP

Ok. So let’s find out:

Untuk pilih tajuk dan SV ada 2 cara:
1. Manual
2. Online System

MANUAL

1. Manual- Batch aku tak merasa sistem manual memandangkan batch aku punya online. Manual ni ada pros and cons dia la. Sama jugak dengan online system.

2. Maksud manual ni macam mana? - Maksudnya kau orang kena pergi jumpa lecturer tu face- to- face ketuk ofis dia then kau orang buatlah muka sememeh- seposen sikit & merayu- merayu sikit mengharapkan dia sudi menjadi SV kau orang. Macam anak terpinggir pulak kan. 

3. Pros dia: Dah namanya kena pergi jumpa face- to- face jadi aku sangat confirm yang kau orang akan pilih lecturer gegemaran (kegemaran) kau orang. Yang kau orang ngam dan yang kau orang kamceng.

4. Cons dia: Dah namanya kena pergi ketuk pintu ofis lecturer semestinyalah ambil masa. Kekadang pergi jumpa lect pilihan A kau orang kena rejek.. padan muka.. haha... terpaksa pergi jumpa lect pilihan B pun direjek jadi merangkak- rangkak ke pilihan C. Ambil masa! Tapi ada juga first jumpa.. dah dapat SV. Based on rezeki la.

ONLINE SYSTEM 

1. Online System- Okey. Batch aku merasa benda ni. Jadi aku cerita based on experience esp penderitaan la ya. Haha! 

2. Maksud online ni macam mana? Everything online la. Ok, hambar! Maksudnya pilih tajuk dari sistem.

3. Pros dia: Menjimatkan masa. 

4. Cons dia: 1) Sistem asyik down jerrrrr. 2) Ok. Kalau sudah diberi kemudahan dapat jimatkan masa. Jangan fikir dunia ni indah! Macam batch aku punya style. Online. Tapi... Ada tapi ya. Admin akan release tajuk TANPA LETAK NAMA SV. Maksudnya kau main pilih je tajuk tanpa tahu siapakah bakal ‘pendamping’ kau sepanjang FYP berjalan. Part ni agak kejam sikit. Dapat SV ohsem, ohsem la perjalanan FYP. Dapat SV tak ohsem, tak ohsem la hidup. Ghaha! *Dan lagi satu nak tambah, banyak style admin boleh buat. Misalnya, release nama SV tanpa tajuk. Then discuss tajuk dengan SV. Style 3: Release tajuk dan nama SV. Kalau dapat style ni kau orang patut bersyukur. Betapa mudahnya hidup kau orang!

Q & A:

Soalan 1: Penting sangat ke kita ‘memilih’ SV?
Ans: Sesungguhnya anak- anak sebelum anda memilih bakal pasangan hidup, pilihlah SV dengan teliti. Sangat teliti!

Soalan 2: Lecturer/ SV tengok pointer tak? 

Soalan 3: Ada certain SV letak requirement CGPA 3.5 above. So macam mana?

Ans: Of course tengok anda- anda. Basically, ada 2 sebab dia tengok pointer sebelum dia ambil kau orang sebagai student under her/his supervision.

Ans:
-Reason 1: Lect ni buat research pasal sesuatu projek. Then, kau kena tolong dia siapkan projek(experiment) dia. Contohnya kau orang settle part 1234 lepas tu dia pulak proceed kepada part 5678910. Agak suffer. Biasanya lect yang gigih nak dapatkan Ph.D

-Reason 2: Dia tengok pointer supaya dia bagi tajuk refer on pointer kau orang. Kalau pointer tinggi bakhang, agak susah sikit la tajuk tu. Dan begitu sebaliknya.

Soalan 4: Boleh tak tukar SV? 
Ans: Bab tukar SV aku tak pernah dengar. Misalnya kau tak ngam dengan dia kau nak tukar SV. Amboi! Don’t be too immature.

Tapi... ada satu situation yang SV orang lain akan guide kau orang. Apa maksudnya tu? Kes ni terjadi bila SV kau tak master dalam tajuk tu dan terpaksalah SV lain guide kau.

Soalan 5: Boleh tak tukar tajuk?

Ans: Depend on SV. Kawan aku pun tukar tajuk. Bukan sekali tukar tapi 3 ke 4 kali terpaksa tukar. Tajuk first dia sangatlah gempak. Dia, orang pertama buat tajuk ni. Sedihnya, result tak dapat. Memang hancur gila la experiment dia. Dan proceed ke tajuk ke-2. Pun gagal. 

Soalan 6: Aku rasa soalan paling famous ni. FYP ni susah tak?
Ans: Depend pada tajuk. Dapat tajuk senang.. kau patut lompat berirama disertai alunan pantun. Dapat tajuk susah plus memakan masa... cekalkan hati!

Soalan 7: Ada experiment?
Ans: Depend pada course. Course aku wajib masuk lab dan conduct experiment.

Soalan 8: Lama tak FYP ni?
Ans: Sama seperti soalan 6. Depend pada tajuk. Member aku 3-4 kali masuk lab.. experiment dia dah siap. Dan boleh proceed tulis thesis. 

Soalan 9: Soalan popular gak ni. SV akan guide ke?
Ans: Depend pada SV. Sebab itulah aku pesan pilih SV sebaik mungkin. Macam member aku punya SV, dia punya character sangat berbeza dalam class dan dalam lab terutamanya dengan student FYP dia. Dalam class, dia kelakar. Dalam lab, tak kelakar jadi kau orang faham- faham jelah. FYP ni lebih kepada usaha meneruskan hidup seorang diri tanpa bergantung kepada orang lain. Nak harap kat orang lain. Dia orang pun sibuk dengan experiment dia orang.

Soalan 10: SV marah tak experiment/project tak jadi? 
Ans: SV aku baik. Huhu!

Soalan 11: Ada tak student pemalas?
Ans: ADA! Dalam dunia ini ada bermacam jenis manusia.

Soalan 12: FYP ni grouping atau individual?
Ans: Dua- dua ada. Tapi tidak di U aku. Member aku punya U, grouping. Sampai ke thesis dia grouping. Aku punya individual. Bila sesorang kenalah pandai bawak diri, adjust masa antara kelas.. tutor.. mini project.. assignment.. quiz.. test.. lab test. Okey, complete package untuk merasai kesengsaraan.

Soalan 13: Wajib FYP tak? Pun soalan famous.
Ans: U aku punya wajib. Tak ambil kau haram grad. U member aku tak wajib. Boleh ambil untuk naikkan pointer. 

Ya Rabbi. Aku rasa panjang pulak aku bebel. By the way, thank you so much sudi baca! Banyak aku belajar dari FYP ni sebenarnya. Kepada yang sedang ber-FYP selamat meneruskan kehidupan anda sebagai seorang student. Semoga anda cekal menghadapi onak duri ya. Ceh! Skema ayat. 

Good luck!

Tuesday, 25 December 2018

Review Novel: Sweet Sour- Nasz

Ok. Hi..

(Part aku membebel- yang tak de bagi manfaat dunia dan akhirat kat kau orang. Jadi boleh skip dengan senang hati)

U aku bagi cuti 2 bulan. Kasi tepuk! Sebelum- sebelum ni tak pernah nya bagi panjang macam ni. Koman- koman sebulan aje. Ok. Part ni dia orang memang hampeh giler. Belum puas aku mengemukkan diri U dah panggil. Apadaaa...

Review Sweet Sour: Nasz

Review Sweet Sour Nasz




*Rupa bertukar sebab berzaman beli.. Hehe*

Snippet:

-Sweet Sour 
-Penulis: Nasz. (Penulis feveret aku dari dulu sampailah sekarang)
-Harga: RM21.00 (SM)
-Ms: 570
-Terbitan: Jemari Seni
-Tahun Terbit: 2010

Sinopsis Sweet Sour:

A – Yang manis, harum lagi wangi itu Zarul
“Kira orang ni taraf cincin gula-gula ni ajelah.”
“Sepuluh ringgit tu.” Sungguh-sungguh dia cakap.
“Berkira... baru sepuluh dah kecoh... bukannya seribu pun.” Aku jeling dia.
“Banyak cakap pula... kalau tak nak bagi balik.” Dia hulur tangan kiri.
Tak tahu pula macam ni punya seronok apabila dapat cincin... walaupun hanya cincin gula-gula.
“Ni kira orang ‘cuplah’ ni.” Sambung dia lagi.
Aku simpan senyum. Tak boleh senyum depan-depan ni, nanti dia perasan!
B – Yang pahit, masam, masin, payau itu Joe Jambul
“Bayar cincin ni.” Kata dia. Betul ke ni, apa yang aku tengah dengar ni.
“What?” aku terjerit di situ.
“Pay for this.” Relaks aje dia mengarah aku lagi.
“Okey... saya bayar!” Aku jeling dia.
Tapi kan, juling biji mata aku tengok bil RM10 000 kat Tiffany tu. Gila ke apa? Batu planet mana dia pakai buat cincin bodoh ni!
* * *
Kenapa Zarul dan Joe Jambul sangat berbeza di hati Lia?
Gali jawapannya dalam Sweet Sour. Karya NASZ ini sungguh warna-warni dan santai persembahannya, anda tentu terpesona!

ISBN: 978-967-5118-31-9
Harga: RM21.00 (Sem. M'sia)/RM24.00 (Sabah/Sarawak

.........

Seriously. Zaman aku sekolah dulu aku tak minat baca novel. Aku ni bukannya ulat buku. Ulat makanan tu betul! Ulat buku bukan aku. Cari orang lain. Konklusi kat sini, novel bukan dunia aku. Aku pon tahap heran giler tengok member- member aku kemain gigih hadap novel. Bagi aku ketebalan novel ni sesuatu benda yang mengerikan macam Physics. Haha!

Ok. Perenggan 2. 

Alkisah aku jumpa novel ni disebabkan akak aku. Pendek kata, dia suka baca novel. Anything dinamakan buku dia suka baca. Kontra habis aku dengan dia. Macam langit yang biru tu dengan tanah yang kering kontang. Tanah tu aku la. Always duduk kat bawah. T_T. Ok. Mula- mula dia yang beli Sweet Sour dan dia mula obses kat Joe. Aku tengok cover. Tak terhengen langsung nak baca. Tak ingin!!!

Tengah akak aku obses kat Joe, aku yang dia langsung tak obses ni, join lawatan sekolah ke Melaka. Masa tu tahun 2010/11 gitu. Serius aku dah lupa zaman kegemilangan aku mengaktifkan diri dengan aktiviti- aktiviti sekolah yang nyata habiskan duit aku. Macam rombongan Cik Kiah kita orang masuk MP. Tak faham aku lawatan apa sampai kena masuk mall. Ada baik jugak dulu aku lepak McD.(Ok. Cukup membebel). Aku singgah MPH. Kebetulan ada Sweet Sour. Mula- mula aku ragu jugak nak beli atau tak. 21 hengget kau! Dah berapa keping nuget aku boleh beli kat kantin sekolah. Tapi disebabkan aku curious asal la akak aku minat dekat Joe. Aku pun beli. (*Masa ni level kebangapan aku di tingkat dewa. Patutnya aku takyah beli. Baca aje akak aku punya!)

Balik rumah aku main campak novel ni entah ceruk mana aku campak. Tengok cover macam tak menarik. Aku hold dulu pembacaan aku. Maybe hari tu aku takde kerja, jadi aku pasrahkan diri baca novel ni!

You know what... Aku menyesal habis tak baca novel ni awal- awal!!!!

(Punyalah panjang hikayat aku nak jumpa/beli novel ni)

Pendapat aku:

—-Novel of The Year. Kenapa?—-

•Gaya penulisan Nasz sangat SEMPOI. Ssssssangat sempoi. Nasz tulis pakai POV 1(aku). Tak ramai penulis berjaya pakai POV 1. Kekadang bila pakai gaya penulisan akan jadi kaku. Sampai- sampai watak novel tak boleh nak hidup. Tapi Nasz berjaya. Sangatlah berjaya!

•Novel ni fokus kat 3 watak. Lia.. Zarul... dan Joe (abang Zarul). 

Lia dan Zarul. Dua orang ni junior- senior kat U. Dia orang couple tapi versi tak bercinta. Tak de lah sesi dia orang dua menggatal apakebenda. Yang akan menyebabkan timbulnya rasa menyampah(skema ayat). Pendek kata, family Lia dah kasi lulus kat Zarul untuk jadi menantu dia orang. Sebab, Zarul ni complete. Belajar tinggi.. baik.. kaki kipas mak pak mertua.. anak Tan Sri. Tapi serius dia humble. Sampai- sampai aku lupa yang bapak dia kaya. Kiranya kalau dia orang menikah, tak de lah yang nak halang. 

Sayangnya. Joe pun berkenan kat Lia lepas beberapa kali dia orang jumpa. Tapi Lia tak heran sebab dia ada Zarul. Sampai satu tahap, Lia tak pernah ingat dia pernah jumpa Joe. Kesian! Masa pun jalan- jalan- jalan, sampailah dia orang grad. Dua- dua kerja. *Satu hari, Zarul cakap kat Lia yang dia nak kahwin dengan childhood friend dia nama Suraya. Lia patah hati! Siapa je yang tak patah hati bila boyfriend nak nikah dengan orang lain. Kat sini, watak Joe mula berkembang. Even, Zarul & Joe siblings, dia orang tak ngam. Sebab perangai masing- masing yang beza. Zarul ni kiranya anak taat mak ayah. Joe pulak sebaliknya. 

Lepas Zarul kahwin. Joe ambik peluang, pinang Lia. Dan Lia yang sengal tahap maut ni terima dengan pasrahnya. Dia orang kahwin! Satu pasal Lia, dia masih suka kat adik ipar dia. Dengan Zarul boleh aje dia baik- baik. Dengan Joe. Hampeh gila relationship dia orang. Joe ni stail dia cool. Apa aje Lia buat.. dia main tengok je. Dia ni workaholic. Apa aku suka dengan Nasz. Dia tak try hard nak tunjukkan Joe ni cool.. macho.. baik... workaholic. Watak Joe memang menjadi idaman setiap perempuan serasa aku. Rasa nak bawak lari je mamat ni. Boleh imagine karakter Joe ni macam mana. Satu pasal Joe yang aku tak suka, dia ni keras kepala. Buat benda main ikut kepala dia aje. Pendek kata, dia ni jenis heartless. 

Bahagian akhir, agak sedih bila satu demi satu benda terungkap. Lia bengang dengan Joe. Hampir nak berpisah. Scene kat hospital.. menjadi sangat. Paling aku suka dekat Joe. Dia heartless tapi akhirnya ke bawah jugak. Dia memang sayang habis kat Lia. Sayangnya, Lia tak hargai. Dan Zarul, manfaatkan situation abang dia. Kat sini, aku tak suka Zarul.

...Jenis aku mula- mula bukak novel terus tengok ending, siapa hero. Sekali bukan Zarul. Serius aku sedih. Sebab Zarul ni baik. Dengan sedihnya aku baca novel ni. Karang tak baca, rugi je aku beli. Bila baca.. automatik hati aku dah berpaling kat Joe. Ghaha! Dasar otak seminit! Joe ni lelaki idaman Malaya gitu.

...Dari 2010/11 inilah novel NO. 1 aku. Entah berapa kali aku asyik ulang. Most recommended. Sangat tak jemu dibaca. Aku angkut jugak pergi U. 

...Gaya penulisan Nasz yang sempoi boleh buat tergelak sesorang. Ayat dia langsung tak skema. Penulis yang ohsem. Setanding Hlovate, Imaen dan Noor Suraya.

...Satu benda aku suka dengan Nasz. Novel dia agak panjang tapi dia tak de bebel, mengarut nak cerita pasal watak- watak yang tak penting. Apa dia cerita  mostly pasal watak utama. Jadi watak utama tu hidup!

***Member- member aku ikut ketagih dekat Joe. Haha! Dan macam kafein mamat ni
****Langsung tak rugi untuk beli! Nampaknya kebangapan aku dulu tak merugikan. Ghaha!

Aku kasi: 10/10
(Naszzzzzzzzz nak novel baru)

Sunday, 16 December 2018

Review Movie: Operation Red Sea & The First Purge 2018

Aku ingatkan entri ni dah hilang. Ya Allah.. ada lagi rupanya.

Cuma satu nak cakap, sangat berbaloi untuk tengok cerita ni.

Snippet of
 Operation Red Sea:

Review Operation Red Sea

Cerita pasal Chinese Navy dalam satu misi  menyelamatkan local Chinese yang bekerja di Yewaire dari serangan pengganas. Team ini ada 8 orang.. captain... snipper... spotter dan selebihnya. Dari segi plot cerita, cinematografi... terbaik sangat. Nampak real. Ada part touching siap serta aku nangis, T_T.. Dari cerita aku ringkaskan yang team diorang banyak berkorban demi menyelamatkan tebusan dan jugak negara diorang. Pengajaran yang aku dapat petik dari movie ini... ‘keamanan yang aku dapat kecapi hari ini dan sampai sekarang adalah hasil titis darah orang lain.’ Movie ini memang buat aku salute habis dengan pasukan keamanan.

Rating: 10/10


Snippet of 
The First Purge:

Review The First Purge 2018
Cerita pasal goverment America yang kononnya nak lahirkan ‘the new America’ dengan buat satu experiment yang rule nya adalah dalam masa 12 jam... rakyat boleh membunuh antara satu sama lain... dan selepas itu takkan ada apa- apa tindakan. Tak disarakan untuk kanak- kanak tengok sebab ada unsur sadis. Bagi aku cerita ini membosankan dan buat aku terlelap. 

Rating: 3.6/10

Friday, 30 November 2018

Engineering (+CHemical Eng)

Assalamualaikum-  Assalamualaikum semua. Baki lagi beberapa hari sebelum masuk dewan final exam.



Straight forward. Cabang chemical engineering sebenarnya dia ‘luas.’ Ada pure chemical eng & ada chemical eng bersama certain- certain major. Apa aku maksudkan dengan certain- certain major contohnya... 

1) chemical eng (process plant) 
2) chemical eng (process) 
3) chemical eng (bioprocess) 
4) chemical eng (polymer)

Dan lain- lain lagi. Konklusi dekat sini, ada banyak. Sebab itu dia luas.

Bila cakap pasal chemical eng. First thing first, yang kebanyakan orang akan fikir, mesti kena belajar lagi dalam subjek Chemistry. Sesetengah orang akan happy sebab dia suka CHem & sesetengah orang takkan pilih course ni sebab dia dah fed- up dengan CHem. Kata aku: Salah tu! Salah sangat! Salah besar! Itu satu mitos!

Fakta: Sebenarnya, percent untuk belajar Chemistry itu rendah walaupun studi, Chemical Eng. Dan- dan- dan- subjek terpenting adalah Physics- Math- Addmath. Starter kit course engineering adalah calculation. Tak dapat tidak pengiraan itu wajib.

Dan setiap calculation itu tak sama. Tengok apa pulak major korang. Susah ke senang? Takde jawapan spesifik. Kalau aku sendiri, aku lebih suka  subjek major aku berbanding subjek core. Dari experience aku sendiri, Design adalah nightmare untuk ramai student!

Review Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

Salam Jumaat yang- terakhir di bulan November. Let’s embrace December with positive vibes!

Movie: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald



Snippet Movie:

-Year: 2018
-Sekuel kepada Fantastic Beast and Where to Find Them (2016)
-Cast: 
1) Johny Deep- Grindelwald 
2) Eddie Redmayne- Newt Scamander 
3) Ezra Miller- Credence Barebone
4) Katherine Waterston- Tina Goldstein 

AND bla bla bla

-Jalan cerita lebih fokus kepada Newt Scamander, Grindelwald & Credence. 

Point 1: Si Credence curious giler dengan identiti dia misalnya siapa mak dia dan siapa keluarga dia. Dialah punca semua benda jadi! Bengang gak aku dengan mamat ni.

Point 2: Grindelwald yang teramatlah jahat cuba ambil kesempatan terhadap Crendence.

Point 3: As a hero, Newt Scamander memburu dua orang kat atas.

At the end, tamat dan see you Fantastic Beast- 3 

.......

-Jalan cerita smooth. Pengarah juga ada selitkan unsur- unsur jenaka & mmmenjadi. Ramai ketawa sebab pelakon tak try hard untuk buatkan penonton ketawa. *Sama macam Harry Potter punya movie. Lawak dia menjadi.

-Dari segi audio dan CGI dah tentu- tentulah terbaikkkkk.

Sesi curhat:

-Aku tak berapa sukakan watak Tina. Aku lebih prefer perempuan yang lagi sorang nama Leta itu.

-Queenie. Bagi aku la, dia seorang yang pentingkan diri sendiri. Main blah macam tu aje.

-Albus Dumbeldore. Aku suka perwatakan dia. Humble dan sangatlah setia orangnya. Setiakawan tahap petala.

Rating: 9.1/10

Sunday, 28 October 2018

Review Detective Conan: Zero The Enforcer (2018)

Salam hujung minggu semua...

Alhamdulillah... Selesai test Mathhhhhhhhhhhhhh. Serius rasa lega. Balik bilik terus terjun atas katil macam seminggu tak jumpa sebab otak penat, tenaga pun kurang.

By the way... its movie review time! 

Review Detective Conan: Zero The Enforcer 

Review Movie: Detective Conan, Zero The Enforcer 2018

What’s?

-Anime: Jepun
-Release: Apr 2018
-Genre: Crime, Thriller
-Rating: Di bawaaaahhh.. Huhuhu

Cast?

Kalau korang fan giler dengan Conan seperti biasalah cast dia Conan- Mouri Kogoro- Ran Mouri- Professor Agasa- Haibara and The Gang- Insp Meguri and The Gang-..... 

Tapi movie kali ini ada TORU AMURO. Jarang amatlah scene dia dalam DC ni sebenarnya. Tapi kali ini Amuro dapat watak besar gaklah dalam movie ini. Biasanya, Amuro akan keluar bila ada scene pasal Jin punya organization (siapa minat Conan, mesti tau punya pasal Jin)

Selain Amuro ada gaklah watak- watak yang lain. Eri, mak kepada Ran pun join sama. 

Sinopsis DC Zero The Enforcer:

-Movie ini bermula dengan letupan di sebuah bangunan yang akan berlangsungnya sebuah persidangan, ‘Tokyo Summit.’ Dijadikan cerita, suspek pengeboman adalah Kogoro Mouri. (Gelak jer aku dengan member bila Mouri kena tuduh- Tak sedarkah semua, Conan tu yang bijak sebenarnya)

Sambung cerita... Bila Mouri ini ditahan, Ran pun apalagi... terus ah nangis & call Shinichi Kudo. Nah... dekat sinilah Kudo/Conan ikut selesaikan kes. Conan ini dah syak dekat Amuro. 

*Aku pun ikut sama tuduh Amuro. Banyak giler ah watak- watak dalam ini jadi mangsa tuduhan aku.. Tachibana si lawyer pun ikut kena tuduh. Dan biasalah, suspeknya orang tak disangka- sangka.

Review aku:

-Disebabkan aku ini kipas susah mati DC dah tentulah aku cakap best gilerrrr. Disebabkan aku minat gak, movie ni tak buat aku rasa mengantuk. By the way, takde ah scene sleeping Kogoro Mouri.

-Memang panjang punya akal la Gosho Aoyama ni. Tiap scene ada relation antara satu sama lain. 

-Ada unsur- unsur Family dekat sini. Part paling touching part Haba-231- Korang yang belum tengok, aku sangat rekomen untuk korang tengokkkkk. 

-Part Amuro drive waktu jame.. Perghhhhh!!!! Hancur lebur teori Sains. Einstein tengok mau menangis!

-Part aku tak suka sikit adalah tentang Ran yang asyik nangis- nangis lepastu nak gak depend pada Shinichi. Sakit jiwa gak la aku kat dia.

Rating aku:
9.8/10

Wednesday, 17 October 2018

Giveaway Planner 2019 by SHFYQHAZHR.COM


Giveaway Planner 2019
KLIK BANNER UNTUK JOIN SEKAKI.

Hai.. Hai... Hai dan Hello....

Tengah- tengah blogwalking Bean singgah di blog SHFYQHAZHR.COM rupa- rupanya ada contest giveaway. Jadi apa salahnya mencuba nasib. Ada rezeki, alhamdulillah. 

Disebabkan, kesemua kelas hari ni cancel jadi jom update blog. Jangan ditinggal bersawang. Satu benda aku suka dekat blog SHFYQHAZHR.COM, dia punya blog serius lawa dan kemas. Aku harap blog aku pun mampu kemas, insya- Allah. Harap- harapnya skill design- mendesign aku mampu ditingkatkan (kena usaha lebih oii).

Hadiah nya ofkoslah planner. Cun kan?



So, feel free to join. Dateline nya pun sempat lagi nih. 07 Okt- 31 Okt 2017

Tuesday, 16 October 2018

Review The Villainess

Helo...

Movie Review!!! Movie- movie yang dulu pernah aku review kebanyakan bertemakan thriller dan action. Genre- genre macam itu antara genre kesukaan aku. Dan tak dinafikan lagi.

So, let’s go..

Review The Villainess




What’s?

-Movie Korea
-Release 2017
-Genre: Action, Thriller
-Rating: Seperti biasa aku letak di bawah.

Cast?

-Kim Ok bin as Sook hee/ Chae Yeon soo
-Shin Ha kyun as Lee Joong sang
-Sung Joon as Jung Hyun soo
-Kim Seong hyun as Chief Kwon

Sinopsis The Villainess:

-Cerita pasal pembunuh upahan (Sook hee) yang sanggup lakukan apa saja demi diberi kebebasan dari ‘Agensi Pembunuh Upahan.’ Selepas menyelesaikan misi pembunuhan ke atas seorang lelaki Sook hee akhirnya dibebaskan ketuanya, Chief Kwon dan kematiannya dipalsukan dan diberikan nama baru iaitu Yeon soo. Yeon soo dan anak perempuannya memulakan hidup baru di sebuah apartment. Selepas tu, muncul pula Jung Hyun soo sebagai jiran apartment. Diorang fall in love dan akhirnya berkahwin. Baru nak happy- happy, Lee Joong sang (ex- husband Yeon soo) kembali semula. Berlaku salah faham, Yeon soo mula curiga kepada husbandnya. Kesian husband dia T_T.

Review aku:

-Permulaan cerita dah buat terkejut habis. Action movie ini memang terbaik.

-Kesian dekat Yeon soo sebab hidup dia bagai dipergunakan orang sekeliling. Lepastu dapat ex- husband yang tadaaaa guna punya olang! Bila dia nak happy- happy sikit terus antagonis muncul untuk merosakkan kebahagian. 

-Part akhir agak sedih memandangkan Yeon soo dah mula curiga dekat husband baru dia. Ending tak seberapa.

Rating:5.5/10 

Tuesday, 25 September 2018

Segmen Bloglist Oct & Nov 18 by zzzyy.blogspot.com

Cuaca sekarang ni memang tengah panas kan? Duk dekat luar kejap jer dah berpeluh satu badan. Memang sakan la peluh menitik keluar.

Berdasarkan tajuk entri pun sebenarnya dah maklum sesangat la, entri aku ini adalah entri untuk penyertaan kepada segmen bloglist  tuan empunya blog zzzyy.blogspot.com

CLICK BANNER UNTUK JOIN

Kepala tengah semak sikit dek kekangan kerja yang berlambak (someone said: ada baik pergi siapkan kerja dari menulis di blog... yeah, its true) ! Tapi kenapalah aku tak ikut jugak nasihat itu kan. Haha!

Pejam celik pejam celik, assignment datang dengan berlambaknya... quiz turut serta melambakkan diri.. proposal tup- tup munculkan diri.. business plan yang tak habis- habis menyibuk sekaki.. test bulan November nanti. Hurgh! Hectic!

I need some space(blog) to chill my mind. Sincerely, Hang Bean.

Ohhh ya, sebelum ku undurkan diri.. penyertaan untuk segmen bloglist ni terbuka. Tapi ada terma dan syarat la. Simple jer syarat nya.

Have fun guys. Lagi satu!! (Yang ni betul- betul last).. Lagi satu Allah Yuftah Alaikum kepada calon- calon UPSR 2018. Chill chill jer anak- anak sekalian.

Thank for reading all above.

Saturday, 15 September 2018

Abe Yie Nasi Kerabu

Hai guys,...

Jumaat lepas adalah kali ke-2 aku makan di kedai yang sama. 3 minggu lepas pun dah makan di kedai yang sama. Sebelum abah pergi kursus. Bila abah balik, pergi kedai sama jugak. 

Abah dengan nasi kerabu tumis best friend forever sangat. Mula- mula makan nasi kerabu tumis. Otak aku macam tak dapat brain... nasi kerabu letak tumis. Otak aku cakap No! Sebab umi aku ajar.. makan nasi kerabu tanpa tumis. Kiranya dalam family, abah dah bawak ‘ajaran sesat’ kat anak- anak. Haih!



Kitorang order..

2 pinggan nasi:

Nasi: Hanyalah nasi putih diletak ulam

Sambal tumis: Sambal tumis dia yang sangat win. Asyik penuh orang dalam kedai. Macam pun kena ayu gitu. Sebab kongsi- kongsi meja. Haha!

Daging bakar: Daging bakar dia juara habis. Juicy giler sebab diletak dengan lemak. 

Sos kicap: Yang ni antara yang bangkitkan selera. Daging bakar celup sos kicap. Wah! Terasa di tepi pantai.
Yang tak berapa gilakan sos kicap. Lebih baik mintak 1 pinggan aje. Kitorang ni 2 pinggan. Akhirnya, membazir. Katakan tidak kepada pembaziran. 

Bonus Feature:

Kat kedai ni jugak diorang jual..

roti goreng


1) Roti goreng (isi nya kacang) 
2 biji RM 1

2) Char kuew
3 biji RM 3
Saiznya besar. 



Friday, 3 August 2018

Nasi Ayam Klinik Kesihatan

Assalamualaikum semua,

Balik dari pasar. Pelan untuk cari nasi berlauk. Cari dan cari. Tak ada yang jual. Jadi ubah pelan untuk pergi makan kat kedai yang selalu jugak aku pergi.

Kedai ni aku letak nama ‘Nasi Ayam Klinik Kesihatan.’ (Berhampiran KK) Kedai ni tak ada nama, sesedap rasa aku bagi nama. Alahai! Actually makanan paling best kat kedai ni berasaskan mee.. bihun.. dan bubur nasi/ nasi air. Memang juara sangat rasa dia. Terutama bubur nasik. Lauk yang tuan kedai letak adalah ayam. Amount ayam dia memang banyak. Konfem tak tarik muka bila tengok isi dalam mangkuk.

Aku pergi dua orang. Kali ini aku nak cuba nasi ayam. Lagi satu order mee sup. Isi ayam juara habis.


1 nasi ayam.. 1 mangkuk mee sup(telur sebijik).. 1 teh o ais.. dan 1 teh ais.

Nasi ayam:

Nasi: Kuantiti dia semangkuk. Nampak sikit. Hakikat nak habiskan, parahhh. Rasa nasi dia, tip- top. Ada rasa mentega gitu. Jadi nasi dia tak kering. Kiranya makan nasi dengan sup aje pun sedap.

Sup: Antara yang best selepas sup nasi ayam kat kedai ‘Nasi Ayam Gemas.’ Ada rasa black pepper gitu. So yummy!

Ayam: Bukan yang jenis bergoreng. Macam kukus gitu. Aku sangat suka. Lembut aje daging. Dan kicap bangkitkan selera.

Sos lada: Biasanya, ada yang pedas dan tak pedas. Yang tak pedas... sos tomato dengan sos cili. Dan yang pedas, letak lada. Kedai ni version yang pedas. Tapi pedas yang tetap boleh telan. Don’t worry.

Rating: 9.6/10

Harga:
2 nasi ayam (balik, siap bungkus bagai)
1 mee sup
1 teh ais
1 teh o ais
RM 15.00 (Murahhhhhh kan)


Monday, 16 July 2018

Resepi Puding Karamel Sedap

Hai guys,

Ni resepi pertama yang aku letak kat sini. Dah buat pun haritu. So yummieeesss guys. Ingat lagi betapa sodappp nya rasa karamel dia. Flashback yang ke arah nak membongkak sekaligus masuk bakul angkat- angkat sendiri.


resepi puding karamel


Aku buat puding ni pun tetiba. Aku tengah study sikit. Lepastu perut berdendang lapar. Tak dinafikan lagi time nak buat baik inilah perut buat hal. Otak baik punya ingat kat puding karamel. Lepastu terus google resepi. Dan resepi ni aku cekau dari satu blog. Yang aku dah lupa nama blog apa. Tapi kredit kepada empunya blog untuk resepi yang sangat soddappp. Tapi aku ada olah sikit. Sesuai tekak Melayu tulen aku.

Bahan- bahan:

1) 8 biji telur (Tak kira gred apa. Tujuan kita: puding karamel)
2) 1 tin susu pekat manis (huih! karamel ni aku suka manis.. tak suka manis, boleh kurangkan erh)
3) 1 tin susu cair
4) 1 tin air
5) 1 sdb esen vanilla (aku pakai esen yang murah jadi bau dia tak berapa kuat bila letak sikit. kalau pakai yang mahal, bau dia kuat jadi letak sikit je) Harga mainkan peranan betul.
6) 8 sdb gula kastor (untuk karamel)

Cara- cara: 

1) Dalam satu mangkuk besar. Letak dan kacau kesemua bahan kecuali no.6. Ketepikan.
Nak lagi senang: Blend je kesemua bahan.

2) Dalam loyang. Cairkan gula kastor hingga agak keperangan.

3) Masukkan adunan dalam mangkuk tadi ke dalam loyang.

4) Kukus 15-20 minit. Kukus lama.. karamel jadi pahit. Tak layan la.

5) Siap!!

Nak lebih layan. Sejukkan dalam peti ais. Makan sejuk- sejuk. Memang layan terus la benda alah ni.

Sunday, 15 July 2018

Loaded Potato Bowl & Loaded Go Bowl KFC

Hai guys...

Kisahnya, beberapa hari lepas aku temankan hakak aku pergi tempat money changeR. Entah kali ni dia nak pergi merayap mana pulak πŸ˜‚ (kalau hakak aku baca ni... habis ah aku) 

Setelah penat aku temankan dia wajiblah dia kena belanja aku something. Kiranya kena ada common sense la. Bila orang dah teman kita pergi satu tempat tu... treat la dia something. Walaupun orang tu tak mintak. Kira adat mintak tolong gitu la. So, disebabkan sekarang ni hakak aku yang mintak tolong... memang wajib kena pau la duit dia πŸ˜‚πŸ˜‚

Mulanya dia nak treat aku dengan MCD. Sekali tengok dalam MCD... perghhh cam orang duk prepare nak pergi berperang semua. Serius ramai orang dalam tu. Dan selepas tu jeling baik punya kat KFC. Mujurlah tak berapa ramai. Jadi... pilih untuk bedal kat sana aje.

Menjadi rutin aku tiap kali singgah KFC... Aku akan order snack plate ataupun dinner plate. Dua benda tu aje yang aku akan order. Dari zaman aku kenal KFC sampai sekarang asyik makan menu sama aje. So hari tu rasa nak tukar angin... dan baik punya tertengok kat Value Bowls.

KFC Punya Value Bowls:

1. Original Go Bowl
2. Loaded Go Bowl
3. Curry Lava Rice Bowl
4. Loaded Potato Bowl

review loaded potato bowl


Abaikan caption story hakak aku. Disebabkan story benda alah inilah ramai member- member hakak aku DM.. tanyakan benda alah ni... sedap atau tak? Kuatnya penangan value bowl... keesokkan harinya kitorang beli lagi. Kali ini jamu satu family terus makan value bowl. Haha!


review loaded potato bowl

Inilah dia satu isi kenikmatan dari Loaded Potato Bowl.


Dan aku pilih Loaded Potato Bowl dengan harga RM 5.++.. dan alhamdulillah kali ini KFC tak kedekut sebab dia kasi isi dalam tu penuh. Memang puas hati la makan. Harga pun sangat berbaloi dengan kuantiti. Saiznya jumbo lagi! Okey... isi Loaded Potato Bowl ni ada...:

1. Spicy zinger chunks (ayam yang ketul- ketul tu)
2. Mashed potato (serius... banyak sangat dia letak.. memang ermmm habis la time makan)
3. Mayonnaise and cheesy sauce (yang bangkitkan selera mestilah benda alah camni)
4. Jagung (tak sangka rupanya sedap kombinasi jagung.. mashed potato dan cheese)

..Inilah dinamakan satu isi kebahagiaan... Memang tak sia- sia beli benda ni.
..Bagi aku sangat berbaloi dengan harga.

Okey.. Part hakak aku dia order Loaded Go Bowl. 

review loaded go bowl

Mengancam habis dia punya cheese sauce tu. 


Adat menjadi adik, dengan makanan aku sekali dia kebas. Kuang asam punya hakak! Harganya RM3.++. Saiznya kecik aje. Kecik daripada aku punya. Kiranya saiz tak berapa jumbo. Orait... Isi Loaded Go Bowl ni ada...:

1. Fries (aku perati aje makin lama makin sedap pulak KFC punya fries, dengan syarat friesnya masih panas)
2. Zinger chunks
3. Mayonnaise and cheese sauce

...Unfortunately, no mashed potato!
..Okey sangatlah dengan harga camtu kan?

Rating gitu:
Loaded Potato Bowl: 9.8/10 
Loaded Go Bowl: 9.8/10

Tips nak makan sedap: Makanlah ketika makanan itu masih panas disertakan dengan perut yang  lapar. Dan insyaallah, dapat dirasai nikmatnya suatu makanan itu.

Thanks for reading this pieces.





Saturday, 14 July 2018

YEAY! Lulus Google Adsense + Akhirnya Muncul...

Assalamualaikum semua...

Seperti tajuk di atas... alhamdulillah... akhirnya lulus Google Adsense. Dan setelah lama menghilang, akhirnya hari ini singgah berblogging.



Serasanya dah lebih sebulan aku tak berblogging. Sebenarnya tak sibuk tapi buat- buat sibuk mengalahkan menteri dalam parlimen. Boleh dikatakan, aku dalam mood bercuti. Bercuti dari belajar dan bercuti dari latihan industri. Penangan LI buat aku malas tuk berblogging. 

Balik kepada tajuk pertama. Sebenarnya aku dah tak ingat bulan berapa aku sign up dengan Google Adsense ni. Awal- awal dulu rajin gak la bukak emel kut ada berita gembira. At last, takde. Padan dengan muka aku. Itulah orang tua cakap, jangan mengharap! Jangan mengharap!

Dan disebabkan LI pun dah habis. Dah sudah tidak menjadi kepentingan untuk aku selalu bukak emel. Akhirnya, aku biarkan emel bersawang. Tapi bukak hari ni tetap tak bersawang gak. Ceh! Hiper!

Ya! Dah lama aku tak bukak emel yang link dengan Google Adsense. So semalam aku bukak. Actually... untuk buat kerja lain. Dannnnnnnnnnnn... (Biar nampak suprise gitu.....) blog aku lulus Google Adsense. Ha! Itu ajelah nak habaq mai.

Kita teruskan lagi kepada hikayat perkenalan aku dengan benda alah ni aka Google Adsense.

As a newcomer jakun jugak aku dengan benda ni. Banyak gak la aku berblog walking... dan google itu ni (hambek kau! usaha aku tu mengalahkan nak cari jurnal buat thesis) dan aku pun register dengan Google Adsense (pendekkan kepada GA... malas taip punya pasal). Aku register main- main gitu... sebab tak biasa dengan benda alah ni kan. Waktu ni, blog aku masih hampeh lagi... Sssangat hampeh kau! Tragis bila ingat. Waktu aku register, tak salah aku content kat blog aku tak lebih 5 .. Maybe 3 atau 4 gitu. Serius.. Lupa! Lepastu Sssssiap register dan ha tunggulah jawapan pihak di sana.

Awal- awal gitu rajin la tengok emel. Bila emel diorang tak sampai. Takyahyah mengharapkan kepada insah yang tak sudi kat kita. (Gitulah aku dikecewakan pada bulan pertama register benda alah ni). Dan aku pun mulalah sedar diri bahawasanya content dan blog aku ni tak berapa tip- top. Solutionnya, aku upgrade ah blog aku. Letak itu... Letak ini.... Daripada blog yang hampeh menjadilah kepada blog yang kureng hampeh. 
Aku letak HOME... ABOUT... SITEMAP... DISCLAIMER... CONTACT ....(katanya penting untuk lulus GA)




Lepastu aku touch- up sikit rupa blog yang sememeh je aku tengok... menjadilah kepada warna putih... seputih- putihnya... Yang mengingatkan kalian mati itu pasti. Ceh! Takde ah. Aku tak tau nak kasi warna apa. At last, aku putihkan aje. Nampak tak kerja nak senang aku tu.

Agak lama menunggu (kes takleh move- on ni) aku decide nak request untuk kali ke-2. Tapi aku cancelkan niat. Pujuk la diri sendiri. Ada la tu rezeki. Cuma cepat atau lambat aje... (Sungguh husnuzon aku kat benda alah ni)

At last... 04/07/18 lulus gak. Maybe diorang pun dah agak menyampah dengan aku so diorang bagi jelah. 

Itu jelah serba sedikit kisah aku dengan benda alah ni. Ya! Tak berapa syahdu. Tapi agak sendu.

Itu je. Kbai!

Friday, 25 May 2018

Review Hud Muzaffar

Hi peeps,

Okey, review novel ke-2. Nawaitu, mesti update blog at least 2 kali seminggu. Nawaitu lah. Buat ke tidak. Hmm... Hmmmm. Kerna weekend adalah masa untuk berehat dan palinggg penting untuk berhibernasi (paling penting nih), basuh baju, jemur baju, angkat baju... Dan segala perkara yang sama waktu dengannya yang aku rasa sangat afdal dilakukan pada weekend.

Review Hud Muzaffar

Review Hud Muzaffar


What’s?

-Novel Melayu
-Genre: Cinta 
-Penulis: Dian Aleesya
-Terbitan: besQ Publication 
-Rating: Di bawah,

Sinopsis: Novel

Sinopsis Hud Muzaffar


Review aku:


-Novel ini ceritakan kisah Hud & Iris. Yelah kan! Tentang siapa lagi.

-Hud yang give- up menunggu Hana bila Hana pergi membawa diri. Bila Hud bertemu Iris, pelan- pelan Hud buka pintu hati kepada Iris. Siapa sangka dari hanya berkawan akhirnya hati Hud betul kepada Iris. Iris pula cukup berkenan pada Hud dari awal diorang bertemu. Alasannya, cuma Hud yang peduli kepada Iris. Klise dik non!

-Karakter Iris: Aku sangat suka. Iris sangatlah berani menyatakan apa yang terbuku di fikiran dan hatinya. Dia jugak tak ada lah pergi pasrah nangis- nangis gitu aja bila Hana dan antagonis lain muncul untuk merosakkan rumahtangganya. 

- Karakter Hud: Agak okey berbanding 2 membernya yang lain, Jabbar Muqrish (casanova casablanca kau) dan Noah Mukriez (baik sikit dari Jabbar). Kadang- kadang aku jugak geram dengan sifat setia Hud kepada Hana & sayangnya Hana buat derk aja dan terus mempermainkan Hud. Bila Hud nikah terus Hana tak senang duduk dan cuba dapatkan Hud kembali. (Tiba- tiba geram dekat Hana).

By the way, novel ini adalah Limited Edition. Sebarang pembelian terus kepada pihak besQ.

Rating: 9.6/10
*kurang 0.4 disebabkan,


Kbai! Selepas ini giliran, Jabbar & Noah.

Perbezaan Kejuruteraan & Teknologi Kejuruteraan

Hai guys,

Kebanyakan orang masih keliru antara 2 course ini. Kejuruteraan dan teknologi kejuruteraan. Dan kawan- kawan aku masih ramai yang keliru. Untuk mengelakkan kekeliruan dan kecelaruan maklumat, ada beberapa perbezaan antara kedua- dua kos yang aku harap hilanglah kekeliruan itu.

Perbezaan Kejuruteraan dan Teknologi Kejuruteraan


Kejuruteraan:

-Silibus pembelajaran lebih kepada teori berbanding praktikal/hands-on. Maksud aku, korang akan lebih banyak mengadap buku dan juga pensyarah daripada buat pekerjaan praktikal di dalam makmal.

*Ada sesetengah uni yang buat macam ni. Sem 1 overall belajar teori. Sem 2, barulah masuk lab (hands- on) sambil itu belajar gak teori.

-Bagi korang yang sangat suka membaca, memang elok sangat pilih/belajar kejuruteraan.

-Tahap kesukaran: Semestinya lebih sukar kejuruteraan. Sebab banyak kena baca. Dan ssssssangatlah banyak kena baca. Sampai akan tiba semester akhir, kau mula fikirkan apa yang kau belajar selama ini. (Student teknologi kejuruteraan pun ramai macam ni).

-Selepas grad of course dapat title engineer. Dan kalau sambung sikit lagi, dapat lagi title IR. 

-Course work dan final exam: Depend kepada universiti sebenarnya. Macam uni kawan aku, walaupun course kejuruteraan pecahan course work dan final exam sebijik macam course teknologi kejuruteraan iaitu 60:40. 60% coursework, 40% final exam.

Coursework:

-Lab report
-Test
-Quiz
-Assignment
-Presentation
-Mini project
-Lab test
-Dan sebagainya.

*lagi tinggi percent coursework lagi untung. Tapi sayangnya, 60% aku rasa paling tinggi untuk coursework. Dah bagi betis nak paha pulak.

-Dan ada yang 50:50. Maksudnya, 50% coursework, 50% final exam. Maksudnya, memang kena berhempas pulas sikitlah sebab 50:50. Malam final, tak tidur la kau! Haha!

-Lagi satu, 40:60. Maksudnya, 40% coursework dan 60% final exam. Okey, kalau dapat macam ni memang susah. Dan kuatkan usaha!

-Kalau sembang pasal peluang pekerjaan di Malaysia. Student- student lepasan kejuruteraan ada banyak kelebihan berbanding student- student teknologi kejuruteraan. Disebabkan, masih ramai Malaysian yang tak tahu pasal teknologi kejuruteraan.

-Antara universiti yang menawarkan course kejuruteraan: UMP, UPM, UNIMAP, UNIKL (ICOLE), UITM, UKM, USM, UTM, UPNM, UTEM.

*mungkin masih banyak lagi yang aku tak senaraikan.



Teknologi Kejuruteraan (TK):


-Berbeza daripada kejuruteraan yang sangat pentingkan teori. Student- student teknologi kejuruteran (TK) lebih banyak didedahkan/diajar hal- hal praktikal. Maksud aku, korang akan lebih banyak buat kerja hands-on di dalam makmal/workshop berbanding baca buku (teori). Tapi aku rasa, statement macam itu sebenarnya salah sebab aku tengok ada ramai student TK yang struggle habis bila belajar. Yelah! Sebab diorang perlu kejarkan banyak perkara. Nak membaca (teori) satu hal. Nak buat kerja praktikal (masuk makmal) satu hal. Sampai ada tak sempat makan kau!

-Bagi korang yang sssssangat suka kepada kerja hands-on patut grab peluang untuk belajar dalam course TK ini. Sebab bila dah minat, dapat dekan tiap sem kau!

-Tahap kesukaran: Lebih mudah berbanding kejuruteraan. Tapi kalau buat tak endah, tak datang kelas, tak ambil test... gagal jugak.

-Selepas grad sayangnya korang tak dikenal sebagai engineer tapi sebagai technologist. Tapi kat Malaysia ni, semua hentam panggil engineer jugak. Satu hal lagi, peluang untuk pakai title IR takde untuk student TK.

-Coursework dan final exam: 60:40. 60% coursework, 40% final exam. Sebab itulah TK lebih mudah dari kejuruteraan.

-Cakap pasal peluang pekerjaan. ADA peluang kerja, kalau fokus cari kerja. Bukan duduk tanam anggur. Untuk student TK sebenarnya ada banyak pecahan major- major nya apa ke benda (sama aja dengan kejuruteraan). Contohnya Teknologi Kejuruteraan (Sustainable Energy)/(Process Plant). Lebih kurang gitulah.

-Antara Universiti yang menawarkan course TK: UMP, UNIMAP, UNIKL (universiti pertama yang perkenalkan course TK).

*mungkin masih banyak lagi yang aku tak senaraikan.


???? Yuran pengajian untuk kejuruteraan dan TK aku tak pasti. Depend pada universiti. Tapi serasa aku, yuran kejuruteraan lebih mahal berbanding TK.

P/s: Kalau ada sebarang maklumat tambahan atau pembetulan aku akan EDIT entri ini semula.

Itu saja daripada si kacang. Salam Ramadan!

Saturday, 19 May 2018

Review Dheo’s (Anjell)

Assalamualaikum guys,

Dah sahur belum?

Done review movie dan sekarang giliran untuk review novel. Sebelum ini, (sebelum yang dah lama dan basi) aku dah pelan untuk review novel tapi sayang seribu kali sayang pelan tinggal pelan. Kemalasan jari- jemari masih menguasai. Palinggg buatkan aku pening lalat sekejap adalah nak review novel apa (sekarang ada banyak novel dalam list untuk review, betapa gelojoh & tamaknya aku). Jadi, pilihan pertama aku adalah novel Anjell. 


Review Dheo’s

Review Novel Dheos Anjell

What’s?

-Novel Melayu
-Genre: Cinta, Family
-Release: 2018 (aku beli waktu PBAKL lepas)
-Terbitan: Karyaseni
-Penulis: Anjell (korang boleh click biru itu untuk usya karya- karya penulis)
-Mukasurat: 653
-Harga: RM 28.00 (RM23- PBAKL)
-Rating: Di bawah ya, (tergamak buat naiya bulan puasa)


Sinopsis novel:




Sinopsis aku:

Ayah Nurissa adalah pemilik kafe (I’s Cafe) dan setelah meninggal ayahnya diistiyhar muflis gitu dan segala harta keluarga Nurissa berpindah milik kepada Dheo Han (lawa nama). Nurissa tak nak kehilangan kafe jadi dia kerja dengan Dheo. Sebagai syarat kafe tak dijual. Jadi selepas itu, boleh bayangkanlah cinta pelan- pelan berputik. Okey, tipikal novel Melayu. Tapi isunya sekarang, kemunculan Dheo menjadi tanda tanya. Siapa Dheo? Dalam strict dia tetap kesah kepada Nurissa. Btw, Nurissa amnesia. Well... segalanya dalam novel ini.

Review aku:

-Jalan cerita okey, tapi tetap klise. Personally, aku lebih prefer AlphaMale berbanding Dheo's. Bagi aku aura Dr Hilman lagi kuat daripada aura Dheo.

-Kebetulan yang sentiasa ada. Tipikal! Kebetulan.. kebetulan... dan kebetulan. Yang akhirnya membawa kepada happy-ever-after.

-Dari segi cara penyampaian dan penulisan, menarik. Tapi, bagi aku, gaya bahasa penulis agak formal dibandingkan dengan novel NO.1 kesukaan aku (bakal di- review). Aku sendiri, lebih suka gaya bahasa yang santai dalam masa sama sampai maksudnya. 

-Novel ni agak pendek (653ms) berbanding novel Anjell yang lain. Tapi, untuk aku... ssssangat okey. Bila panjang, jalan cerita mula meleret & akan cepat bosan. Aku terus tutup novel dan peram dengan jayanya.

Rating: 6.0/10


Friday, 18 May 2018

Review Peter Rabbit

Salam Ramadan ke-2 & Salam Jumaat,

Lately, aku agak busy dengan kerja. Kerja yang bagi aku... “entah bila akan selesai...” tapi insya- Allah akan aku selesaikan. Sebelum berblogging dulu aku ingatkan berblogging ini perkara yang mudah. Semudah ABC ataupun 1 + 1 = 2... tetapi nampaknya expectation aku salah. Berblogging amat memerlukan displin yang tinggi terutamanya untuk menulis setiap hari. Jadi nampaknya aku kurang (sangat kurang) berdisplin. 

Aku kembali untuk meng- review sebuah movie.

Review Peter Rabbit




What’s?

-Movie Hollywood
-Release 2018
-Genre: Fantasy & Adventure
-Rating: Di bawah ya.

Sinopsis Peter Rabbit:

Cerita pasal arnab yang bernama Peter. Peter bersama 3 adik- adiknya (Flopsy, Mopsy dan Cotton Tail) dan  seekor(awkwardnya) sepupunya, Benjamin suka mencuri makanan (buah- buahan & sayur) dari kebun Mr. McGregor. Ditakdirkan suatu hari, Mr. McGregor meninggal. Selepas tu muncul anak saudara Mr. McGregor, Thomas yang bekerja di London. Thomas balik ke kampung semata untuk menjual kebun dan rumah pak saudaranya. Selepas tu, Thomas mula berkawan dengan Bea (jiran Mr. McGregor). Thomas fall in love kepada Bea lepastu diorang berpisah dek konflik yang ditimbulkan oleh Peter and the gang. Dek rasa bersalah diorang cuba satukan kembali Thomas & Bea. Selepas itu... happy ever after. Gitulah serba sedikit.

Review aku:

-Jalan cerita yang cukup simple tapi sangat menghiburkan. Aku suka habis dengan karakter Benjamin sebab dia lebih gemuk dari yang lain dan gemuk itukan ohsem.

-Kekadang rasa geram sikit dekat Peter and the gang sebab terlampau nakal. Kesian Mr. McGregor dibuat Peter.

-Music dalam movie ini semuanya best- best. Jadi takdelah bosan bila dengar watak- watak dalam ni asyik bercakap aja. Cerita budak- budak dengan aku sekali yang sangkut.

Rating: 9.2/10

Wednesday, 9 May 2018

Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa

Hi peeps,


Hari ni aku berkesempatan untuk join contest giveaway daripada blogger Siqahiqa, selepas sengaja curi- curi masa sebelum mengadap bos. Ampun bos! Terima kasih jugak kepada akak Siqahiqa yang offer aku untuk join giveaway ini.

By the way, apa yang best tentang giveway ini? Senang cakap, hadiah- hadiah yang ditawarkan kak Siqah ni semuanya best- best especially hadiah buku quote itu.

Syarat giveaway ini kacang aja seperti kacangnya nama aku. Actually, untuk korang yang nak join boleh refer terma dan syarat dari blog empunya contest ini atau klik saja gambar di atas. Dateline sehingga 13 Mei 2018 tau. Masih ada masa ni gais! Orang tua- tua cakap, lagi ramai lagi meriah. Jom meriahkan contest ini!!!

Setakat ini saja daripada si kacang melaporkan sebelum mengadap bos. (Doakan si kacang ini tak diserang bos seperti Megatron menyerang)... (Btw, kepada bos yang duk tengah kalut tentang SOP... stay strong ya bos). Belum lagi student bos ini bakar SOP bos dah kalut macam tu sekali.

Ampun bos!

*Kerana entri ini dipost pada 9 Mei, maka selamat mengundi para pengundi!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...