Friday, 19 February 2021

Final Year Project- Sharing Sekejap

Before this, aku ada share pasal FYP ni. Itupun dah lama.



Title projek aku related dengan fermentation. Ofkos aku sukakan fermentation. Sangat suka sebenarnya. That's why aku prefer fermentation  compared to extraction and etc. Bila orang discuss in details pasal extraction (i'm kinda, ke mana aku selama ini) gitulah lebih kurangnya.


Tapi, insyaallah kalau fermentation. It's me! Sebut fermentation, ofkos aku deal dengan microbe. Challenging sebenarnya sebab renyah nak pelihara. Once tak jadi "sila repeat." 


Ini reality. Kalau tak, results tak valid efeknya thesis tak cantik dan akan sengsara waktu Q&A presentation. Aku sendiri banyak kali kena repeat. Sampai satu tahap, moody seharian dalam lab sebab sampel contaminated. Mostly, kawan-kawan aku yang deal dengan microbe diorang akan lalui learning process ini. 


Dari silap inilah kitorang belajar satu-persatu. And actually jaga microbe macam jaga diri sendiri. Gitulah lebih kurang.


The second thing, aku deal dengan equipments. Mostly, equipment yang aku tak arif since ada analysis aku related dengan others department punya testing. Such as, untuk tensile testing. Aku jugak ada analysis SEM, XRD, TGA. 


Sakit sebab benda tak arif tetiba kena buat. Tapi inilah learning process. Dari aku tak tahu nak construct graph untuk FTIR and XRD in excel, sekarang aku dah tahu. Bila semua ini tamat, sememangnya aku rasa suffer aku berbaloi. Sebab aku sentiasa belajar benda yang baru.


And ofkos, timing itu penting. Mulalah dari awal. Even aku yang mula awal, siapnya semput. Since deal dengan microbe. Asyik repeat! Punca selalu kena halau dari lab. Haha! Dah habis office-hour still melangut di lab. Undergrad kan.

No comments:

Post a comment

Feel free to call me (Bean) and be nice okay

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...